
A Úbeda (Jaén), el centre universitari SAFA Magisteri és un referent en la formació del professorat andalús. Va néixer en 1944, impulsat pel jesuïta Rafel Villoslada amb la vocació d’afavorir el canvi social en una regió que, poc després de la guerra civil espanyola, tenia pocs recursos. La seva responsabilitat social continua sent una marca de la institució. La covid19, com a tots, va afectar els seus alumnes i personal.
“Som un centre petit, situat en un entorn desfavorit des del punt de vista econòmic ja que moltes famílies viuen del cultiu de l’olivar i del sector serveis, això significa que el nostre alumnat no disposa de grans ingressos, de manera que molts han de treballar els caps de setmana per a poder pagar-se els estudis. Aquesta situació s’ha vist encara més afectada per l’actual pandèmia que ha fet que moltes famílies hagin quedat en atur o amb algun ERTE. Aquesta situació ens va impulsar a sol·licitar aquesta ajuda a la campanya #seguim, i per a això, també comptem amb l’ajuda de UNIJES”, ens relata Consuelo Burgos, la directora d’aquest centre.
La Campanya #Seguim finançarà beques extra perquè 4 estudiants puguin cobrir les seves despeses del 100% de l’ensenyament i un altre més al 50%. Aquest ajuda se sumarà a les 4 beques completes i a les 10 beques que cobreixen la meitat de les despeses que habitualment ofereix SAFA Magisteri.
Aquest centre universitari de la Companyia de Jesús, que forma part de UNIJES, continua tenint entre les seves prioritats el desenvolupament personal des del compromís social i la preparació professional des de l’excel·lència acadèmica; és a dir, l’educació integral de l’alumnat que caracteritza a l’educació superior jesuïta. Adscrit a la Universitat de Jaén, imparteix les titulacions de Grau en Educació Infantil i en Educació Primària amb els esments de teologia catòlica i la seva pedagogia, llengua estrangera (anglès i francès), educació especial, educació física i TIC. També els estudis encaminats a l’obtenció de la Declaració Eclesiàstica de Competència Acadèmica (DECA) per a poder impartir classes de religió.
En la seva història s’han format més de 7000 alumnes gràcies a la labor d’uns 200 docents. Actualment compta amb més de 500 alumnes en els graus d’educació i al voltant de 80 més cursant la DECA. Compta amb un claustre format per 25 professors i professores de totes les branques de coneixement.