...
#Seguimos: projectes que impulsen vides enmig d’una crisi

La campanya #Seguimos ha iniciat el seu camí aquest any 2020 per donar una resposta integral a les persones i col·lectius vulnerables que més pateixen les conseqüències de la crisi de la covid-19. Fa tot just uns mesos la iniciativa veia la llum mitjançant la seva pàgina web i es feia present a parròquies, temples, a centres educatius, universitats, obres socials, comunitats i altres espais on la Companyia de Jesús és present, com a expressió i testimoni viu del compromís dels jesuïtes amb un retorn a l’activitat que no deixi ningú enrere, que no vol deixar ningú oblidat.

#Seguimos té per objectiu donar suport als projectes que ja s’han posat en marxa per atendre la població més vulnerable en tres línies d’acció: ajuda d’emergència (alimentació, salut, habitatge); acompanyament educatiu, psicosocial i d’inserció laboral; i de cooperació internacional en aquells llocs de món amb menys recursos. En paraules d’Antonio Espanya SJ, provincial de la Companyia a Espanya, a través de la campanya #Seguimos “volem sensibilitzar i visibilitzar aquestes situacions tan doloroses i, gràcies a les vostres aportacions, obtenir ajuts i recursos que facin possible continuar amb aquesta ajuda a les persones més vulnerables”.

Gràcies a l’esforç i implicació de totes les persones que han col·laborat amb #Seguimos, s’han finançat un total de 22 projectes de tots els sectors i en una bona representació de territoris d’Espanya.

En aquests mesos hem donat suport a menjadors socials i subministraments d’alimentació bàsica a famílies a Tudela, Catalunya, Madrid, València amb Villa Javier, La Vinya, Arrels-Sant Ignasi, Carles Blanch, les Clarisses de Manresa i SJM València. També les parròquies d’Almeria i Ventilla (Madrid) han rebut suport per als seus treballs a través de Càritas i dels campaments parroquials amb població vulnerable.

S’han cursat també suports a Migra Studium, Atalaya i Natzaret per als seus treballs d’acollida en comunitats d’hospitalitat, albergs i pisos residencials, i  col·legis de SAFA i de Jesuïtes Educació on s’estan desplegant suports de forma específica amb estudiants i famílies amb necessitats especials fruit de la crisi. A nivell internacional hem pogut treballar amb Alboan i Entreculturas en suports específics COVID a Perú, Bolívia i el Txad.

Projectes Educatius: garantint llibres i materials

Uns dels primers projectes que ha impulsat la campanya #Seguimos ha tingut lloc a l’Escola Jesuïtes Poble Sec-Sant Pere Claver, a Barcelona. Després de quedar alguns pares i mares a l’atur o amb ERTEs oberts un cop es va decretar l’estat d’alarma al mes de març, es va detectar que aquestes famílies no podien fer front a les quotes de material i llibres per al curs escolar. A més, part de l’alumnat no va poder seguir durant les següents setmanes les classes per no disposar de dispositius electrònics amb accés a la xarxa, quedant limitada la connexió a la via telefònica puntual amb el professorat.

D’aquesta manera, els projectes que han rebut suport per part de la campanya estatal #Seguimos són “Cap alumne/a sense llibres ni material” per ajudar les famílies en el pagament de les quotes; i “Tots connectats”, per seguir vinculats en la distància via online.

Lleure segur des de les Parròquies per a menors de famílies vulnerables

La crisi social provocada per la tancada del mes de març va agreujar la situació econòmica d’algunes de les famílies de barri de la Ventilla (Madrid). L’estiu, a més de calorós, es plantejava com un temps perdut per a aquests menors, que tenien molt difícil sortir de la ciutat per vacances. En aquest context, i dins de l’oferta que va organitzar la Companyia de Jesús a 22 ciutats, “Servir Junts Estiu 2020”, les parròquies San Ignacio (dirigida per la Companyia), i Nuestra Señora del Espino, de l’arxiprestat Nuestra Señora de las Victorias, van decidir organitzar un campament urbà a les seves parròquies per a infants i adolescents de barri.

Durant el mes de juliol, 30 menors i 10 adolescents van poder gaudir d’un temps de lleure segur i oblidar-se una mica de la situació de pandèmia. Amb els diners recaptats a través de la campanya provincial #Seguimos es van finançar part d’aquests campaments celebrats durant quatre setmanes del mes de juliol gràcies a 32 monitors voluntaris, amb totes les mesures de seguretat de protocol sanitari i amb gran varietat en l’oferta d’oci: jocs clàssics, gimcanes, tallers de ball i de pintar samarretes, cinefòrum i alguna sortida a l’aire lliure.

Iniciatives Socials: reduir la desigualtat

Al Sector Social, els projectes que ha donat suport a la campanya #Seguimos han anat des de la més pura emergència social i l’acció per garantir el subministrament de béns de primera necessitat, a projectes d’intervenció amb menor urgència però amb llarg recorregut i de vital importància. Dins l’àrea de Cooperació Internacional, tres són els projectes d’educació per al desenvolupament en què participen Alboan i Entreculturas i que s’han vist reforçats per l’acció de #Seguimos: Burundi, Txad, i Perú. D’altra banda, a l’àrea de Xarxa Mimbre (infància i joventut) s’han posat en marxa projectes d’emergència per proveir d’aliments i béns de primera necessitat a famílies i veïns dels barris on es treballen, que havien quedat en situació molt vulnerable després de la declaració de l’estat d’alarma. Així va succeir a L’Hospitalet de Llobregat (Fundació La Vinya), Badalona (F. Carles Blanch-Centre Sant Jaume) o Alacant (Natzaret), entre altres llocs. Finalment, en l’àrea de migracions de l’SJM, projectes d’acció social d’emergència per distribuir béns (com al SJM València) s’han alternat amb altres suports de caràcter residencial, en el marc de programes d’Hospitalitat (Arrels a Lleida, Atalaya a Burgos o Migra Studium a Barcelona).

Beques per a alumnes universitaris

El centre SAFA Magisterio de Úbeda (Jaén) és un referent en la formació de professorat andalús des de la seva fundació el 1944. Situat en un entorn amb una accentuada desigualtat socioeconòmica, l’alumnat no té grans ingressos ja que la majoria de les famílies viuen del cultiu de l’olivera i del sector serveis. En el context de la pandèmia moltes d’aquestes persones van quedar a l’atur o afectades per un ERTO, el que va portar al centre SAFA a iniciar un projecte amb el suport de #Seguimos i del sector UNIJES per finançar beques extra a diversos estudiants. D’aquesta manera poden cobrir les seves despeses d’ensenyament al 50% o al 100%. El compromís històric d’aquest centre per al desenvolupament personal, l’excel·lència històrica i la responsabilitat social en l’entorn, fa possible que alguns dels seus alumnes colpejats per la crisi econòmica de la covid19 puguin seguir cursant els seus estudis universitaris.